mandag 29. september 2014

Vinteren kommer


Vinteren kommer er det norske navnet rett oversatt på denne flotte lua som jeg laget av restegarnet jeg hadde i Alaska. Oppskriften er gratis men på engelsk, og jeg har brukt pinner nr 5.5 denne gang. Resultatet ble faktisk veldig bra synes jeg.

De aller siste restene gikk med i dusken som ble laget i en ponpon maker. Det var mye lettere enn jeg hadde trodd. For den så mer innviklet ut enn jeg hadde trodd i utgangspunktet. Men det var bare tilsynelatende. En åpent bare sirklene og satte dem inntil hverandre så surret en rundt hver halvsirkel til det var fullt. Lukket dem før en klippet langs sporet som en la en tråd gjennom og knyttet godt før en tok vekk sirklene. Da var det bare til å frisere dusken etterpå.

fredag 26. september 2014

Ferdig Nordkappkofte uten lus


Denne ble ferdig i lynfart, for jeg brukte bare en drøy uke på å få den ferdig. Den er strikket i Lima på pinner 3.5 så den er tykk, myk og deilig. Den er blitt favoritt jakka mi

Nordkapp kofta er det flere som har klaga på er litt liten i str. men denne ble ikke så verst med litt tykkere garn enn det som sto i oppskriften.

Fargene jeg har brukt er Petrol 11 nøster, Lilla 1, Lys grå 1, Olivengrønn 1 nøste. Den siste fargen droppet jeg og erstattet med grå. Den skulle bare være i 3 omganger så jeg synes ikke det gjorde noe.

tirsdag 23. september 2014

Høsten er i full blomst

Høsten er fantastisk flott når den viser frem alle de flotte fargene sine i naturen.










 










Så da passet det veldig godt at jeg er ferdig med mine nye Stairway to Heaven, denne gang i koksgrått. Det vil si at jeg laget 2 par. Det ene ble bestilt og det andre vil jeg ha selv . Det er litt deilig med slike lange tykke sokker nå høsten setter inn stormene. Da må jeg tenne lys og fyre i ovnen, noe jeg nyter å gjøre

fredag 19. september 2014

Marius sokker trinn for trinn

Jeg har fått endel spørsmål på hvordan jeg lager mine Marius sokker. Men Marius mønsteret er beskyttet så det verken kan eller vil jeg legge ut.

Men med litt oppfinnsomhet finner en dette mønsteret i gamle oppskriftsbøker på biblioteket eller andre plasser.

Så dette er bare en sokkemal som jeg bruker til mine Marius sokker.
Legg opp 72 masker med tynt sokkegarn som Silja, Sisu, Fabel osv, på pinner 2-2.5-3 alt etter hvor smal foten er. Jeg bruker pinner 2 på barnesokker/veldig smale dameføtter, og pinner 3 på veldig kraftige føtter

Så strikker jeg 12-15 omganger vrangbord  samt 1 omgang rett før jeg begynner på mønsteret.
Når en har 72 masker vil mønsteret gå opp og det vil da gjentas 4 ganger.
Når mønsteret er ferdig pleier jeg å felle 6 masker hvis personen som skal ha sokkene ikke er veldig kraftig rundt ankelen.
Så strikker jeg til den lengde jeg vil ha før hæl (15-20 cm)



 Hæl: Strikk frem og tilbake over halvparten av maskene(partall) slik: Rettsiden (ta første masken av uten å strikke, 2 strikkes rett) Gjentas ut pinnen.Vrangsiden strikkes vrangt tilbake.
Gjenta disse to pinnene ca 16 ganger, en kan ha noen færre v/barnesokker eller flere v/høy vrist.
Avslutt på rettsiden.








Hæl felling: Strikk vrangt til det er 15 masker igjen på pinnen, strikk så 2 vrangt sammen 1 vrang og snu, 1. masken tas av pinnen. Strikk rett til det er 15 masker igjen på pinnen 2 vridd rett sammen 1 rett og snu.
Strikk vrangt til det er 13 masker igjen på pinnen strikk så 2 vrangt sammen 1 vrang og snu, 1. masken tas av pinnen. Strikk rett til det er 13 masker igjen på pinnen 2 vridd rett sammen 1 rett og snu. Fortsett med dette (2 masker mindre for hver doble pinne) til en har kommet til enden av pinnen.

Plukk opp masker på sidene (14-16-18 masker) alt etter hvor høy vristen er, jeg foretrekker heklenål til dette. Jeg har laget en liten bildeserie på hælen min tidligere.

Kile: Nå skal en strikke rundt igjen. Men på undersiden felles til kile på hver side annen hver omgang. Hvis en tar utgangspunkt i at en starter omgangen midt under foten strikkes 1 pinne til det er 3 masker igjen 2 rett sammen, 1 rett. Pinne 2 og 3 strikkes vanlig. pinne 4. Strikk 1, 2 vridd sammen eller ssk. Så en omgang uten felling.
Fortsett til du har samme maskeantall som før du begynte med hæl. Og  så fortsetter du til du har den lengden på sokkene du vil ha minus 5 cm.

Tåfelling til flat tå:
Strikk 1 pinne til det er 3 masker igjen 2 rett sammen, 1 rett.
Pinne 2. Strikk 1, 2 vridd sammen eller ssk.
Pinne 3 Strikk til det er 3 masker igjen 2 rett sammen, 1 rett.
Pinne 4. Strikk 1, 2 vridd sammen eller ssk.
Så en omgang uten felling. Gjenta disse 2 omgangene 5 ganger, så skal en felle på hver omgang til det er ca 16-18 masker igjen (må være partall til maskesting)
Sy sammen maskene med maske sting eller trekk tråden gjennom og fest godt.

tirsdag 16. september 2014

1 nøste 3 par sokker

Det er litt gøy å se hvordan 1 nøste kan bli forskjellige par sokker alt etter hvilket mønster en velger. Det er jo sant og si ikke alltid det er like vellykket. Men det er 3 eksempler på sokker der jeg er veldig fornøyd med kombinasjonen av mønster og farger Neonfarget Regia Fluormania og Svart Drops Fabel
Butterfly Sock

Det ligger link til beskrivelse av hvor en finner oppskriftene i navnet på sokkene
Butterfly Sock
Er siste rest av nøstet, dette er et ypperlig restegarns mønster som jeg liker veldig godt.
Laget jeg til min sønn og de er i ca str 40, de er strikket i slipstich teknikk, det vil si at mønsteret ble til i de maskene som ikke ble strikket
Ludwig
Anemone
Er i str ca 41, dette er et LillCat mønster strikket me d svart fabel på pinner nr 2.5

onsdag 10. september 2014

Brosja 2

Så er jeg endelig ferdig med mitt bidrag til samstrikken av Brosja. Jeg har brukt Viking Miniraggen i rosa/lilla toner sammen med beige Fabel, på pinner nr 2.5

Liker disse 2 fargene sammen, for jeg synes de spiller på lag og utfyller hverandre på en behagelig måte. Det er kommet inn mange flotte varianter av Brosja sokkene allerede i både spennende og mer klassiske farger. Men alle like flotte synes jeg.

Nå har jeg strikket 2 par i dette mønsteret, men det er ikke umulig det kommer flere for det er et vakkert mønster, Lill Cat har laget.

Det er enda 2 uker igjen av samstrikken så det er mulig å bli med enda ;)

søndag 7. september 2014

Monteringsfest

Så er det klar for montering. Eller det har vært klar en stund for 2 av plaggene, så det var vel helst på tide nå. Det kommer bilder  av de ferdige plaggene når de er ferdige
Marius genseren skal ha isydde armer.
Nordkappkofta skal klippes opp fremme 
Den siste kofta skal ha både isydde armer og klippes opp framme.
Jeg har ikke prøvd med på steeking enda så er jeg tryggest på symaskinen. Det har gått bra så langt og det er vel ca 20-30 år siden jeg gjorde det første gang.

Jeg har funnet en metode på knappelistene som jeg trives veldig godt med, så da holder jeg meg til den. Den blir like flott hver gang og jeg slipper å være engstelig for bulkete knappe lister.

Jeg legger til ekstra masker (f.eks 20) på vrangborden og strikket denne frem og tilbake. Men ikke glem å legge til ett knapphullnede på vrangborden. Når vrangborden er ferdig setter jeg de 10 maskene i hver ende på en tråd til knappestolper og så la jeg til klippemasker som vanlig.

Etter att jeg har sydd og klippet opp jakka strikker jeg stolpene (1 med knapphull og 1 uten) i vrangbord, jeg kan regulerer den etter at den er sydd fast. Plusser på 5 masker til belegg mot innsiden som skal syes over klippekanten (glattstrikket). Strikker helst halskanten eller at knappelistene er kommet på plass. Så blir det en fin avslutning.

fredag 5. september 2014

Dragonfly sokker

Dragonfly/Øyenstikker sokker. Jeg liker bedre det engelske ordet på disse flotte insektene. For øyenstikkere er jo til å skremme ungene med. Jeg var iallfall redd for at de skulle sikte på øynene mine.

Jeg har vært så heldig å fått lov å være teststrikker på disse nydelige sokkene som Lillcat har designet.

Jeg falt pladask for mønsteret med en gang jeg så det, og grublet litt på hvilke farger jeg skulle velge. Men da jeg kom på det fine Regia garnet jeg kjøpte sist jeg var i Haugesund smilte jeg for meg selv. For det ville være perfekt med det lilla/svart stripede sammen med limegrønn/gul Sentimento som dufter av lavendel.



La opp på pinner nr 2.5 og ble helt hekta på å se hvordan mønseret vokste frem. Det gikk med ca 50 gr bunnfarge og 30 gr mønsterfarge. Da er de blitt ca str 41


Jeg kan ikke si annet enn at jeg er strålende fornøyd med hvordan disse ble til slutt. Så takk til Lill for at du laget nok et fantastisk flott mønster.

tirsdag 2. september 2014

Nordkapp kofta uten lus

Så er jeg igang med enda ett prosjekt, dette ene og alene på grunn av at jeg har vært på farten i helgen og trengte et strikketøy der jeg ikke trenger å tenke. Da er Nordkapp kofta fin for den har ingen mønstre før en skal begynne på bærestykket.

Jeg er kommet godt i vei og er veldig fornøyd med fargen som er petrolfarget Lima, den er så intenst dyp grønnblå melert at det er vanskelig å beskrive. Fargene i mønsteret er en overraskelse så de vil jeg ikke røpe enda :)